Fugt i hjemmet: Sådan holder du din bolig tør og sund

Det er vigtigt, at du holder dit hjem tørt, hvis du vil have et sundt indeklima. For høj luftfugtighed kan føre til alvorlige problemer med dit indeklima, og i værste tilfælde kan det føre til skimmelsvamp. Her får du en række gode råd til, hvordan du undgår fugt i hjemmet, så du kan holde din bolig tør og sund.

Hvilke konsekvenser kan fugt have i hjemmet?

Fugt i hjemmet kan have en række negative konsekvenser, som gør sig gældende for både selve huset, men i høj grad også for dig og din familie. I værste tilfælde kan det føre til skimmelsvamp, som kan være farligt for helbredet, især hvis det spredes til luften og indåndes over længere tid.

Skimmelsvamp kan også føre til allergiske reaktioner, astma og andre luftvejsproblemer. Herudover kan fugt i din bolig føre til dårligt indeklima, da det kan forårsage en høj luftfugtighed, hvilket kan være medvirkende til lugtgener samt en ubehagelig følelse, når man opholder sig i boligen. I så fald kan en luftaffugter afhjælpe problemet.

Brug tørretumbleren – eller tør tøjet udenfor

Det er en god idé at bruge en tørretumbler eller hænge tøjet udenfor, når det skal tørre, hvis du vil undgå, at der kommer fugt i hjemmet. Hvis du hænger vådt tøj til at tørre indenfor, så bliver der frigivet fugt til luften, hvilket kan føre til en høj luftfugtighed og fugtproblemer i hjemmet, som i værste tilfælde kan medføre skimmelvækst.

En tørretumbler kan hjælpe med at fjerne fugten fra tøjet og samtidig holde fugtniveauet i hjemmet nede. Hvis vejret tillader det, kan du også hænge tøjet udenfor til tørre på et tørrestativ. Det kan desuden give en dejlig duft af frisk luft til tøjet, og det vil også reducere luftfugtigheden i hjemmet. Se et udvalg af tørrestativer her.

Hvis du ikke har adgang til en tørretumbler eller ikke kan hænge tøjet udenfor, kan du også overveje at tørre tøjet i et separat rum, hvor der er god ventilation og en mulighed for at åbne vinduerne og lufte ud. Det er vigtigt at undgå at hænge tøjet til tørre i rum, der allerede lider af fugtproblemer eller har høj luftfugtighed.